Coach: Dave Bleeker

SNA 3 laat Zeeuwen ontsnappen

Met drie invallers ging SNA 3 zaterdag in alle vroegte op weg naar het altijd zonnige Zeeland. Hoewel Frank bij Vlaardingen nog probeerde een zijweg in te slaan, kwamen we mooi op tijd en veilig aan in het vredige 's Gravenpolder. "Het is hier nog rustiger dan in Oudkarspel" verzuchtte Excupery toen we voor "Ons Dorpshuis" uitstapten. Van coach Dave konden we vrijuit spelen tegen het sterke Zeeuwse team. Hij achtte ons vrij kansloos. Hiermee had Dave de juiste woorden gekozen. Als getergde tijgers kropen we achter de borden.

De mannen van wie het moest komen zoals Jan Houwing en Timo Kuipers speelden scherp en verkregen duidelijk voordeel. Op bord 2 had Bertus zich voorgenomen voor het tweede blauwtje van het weekend te gaan. Met klassiek spel kreeg hij precies wat hij wilde. Vrouwen die zwanger zijn, kunnen vaak wat meer. Daar kwam Coen achter tegen Rianka van Ombergen. Hij had het de hele partij niet makkelijk tegen dit Zeeuws meisje. De eerste man die een schijfje achterkwam was onze Frank. Hij had het goed gezien maar zich een beetje vertelt, zoals hij later vertelde. "Ik kan niet meer tot 5 tellen." Na nog wat tegenstribbelen betekende dit de eerste nul voor ons.

Jan Groeneweg speelde een degelijke partij tegen de andere Provoost en accepteerde terecht het remiseaanbod. Daan van Os kon zijn tegenstander niet tot onverantwoorde zetten te verlokken en was dan ook tevreden met zijn remise. De eerste verrassing kwam van Exupery. Zijn armen gingen een paar keer achter zijn hoofd omhoog maar verder deed hij geen gekke dingen. Hij scoorde meer dan terecht een blauwtje en ons derde punt. Ik mocht zelf tegen de penningmeester van de club aantreden. Zeeuwen zijn zunig maar penningmeesters helemaal. Hij gaf niks cadeau en omdat ik dat ook niet van plan was, werd het een niet al te spannende partij. Ik was blij dat hij in tijdnood remise voorstelde voordat ik mijn traditionele foutje had gemaakt.

Even later gaf Bertus twee schijven weg om in een drie tegen een eindspel een terechte remise te kunnen voorstellen. Hiermee was het derde blauwtje een feit. Jan Houwing had in een spannende partij zijn voordeel weten uit te bouwen tot een winnende stand. Toen zijn tegenstander capituleerde stonden we gelijk met nog 3 borden. Timo kon zijn voordeel helaas niet vasthouden en wikkelde daarom maar af naar remise.

Coach Dave speelde een dijk van een partij tegen de sterkste speler van de thuisclub. Ik dacht dat hij blij was met het remiseaanbod dat hij kreeg. Niet dus, Dave had een zetje over het hoofd gezien waarmee hij had kunnen winnen. Hij had daarmee de druk wat bij Coen kunnen wegnemen. Met 9 tegen 9 lag de eindstand nu in handen van Coen en Zeeuws meisje. Coen had heel knap zijn mindere stand omgebouwd iets remise-achtigs. Beide moesten in behoorlijke tijdnood de beste zetten zien te vinden. Uiteindelijk bezweek Coen onder de druk. Onder luide vreugdekreten zagen ze Coen de hand geven aan zijn gelukkige tegenstandster. De Zeeuwen waren ontsnapt en wij konden met opgeheven hoofd maar balend over de gemiste kans terug naar Noord Holland.

20161029 145452 min20161029 145413 min20161029 161437 min