Coach: Dave Bleeker

De slotwedstrijd van SNA 3

Afgelopen zaterdag werd er door ons SNA 3 tegen 020 2 gespeeld. Een thuiswedstrijd voor mijzelf met 6 minuten fietsen, maar voor de overige spelers toch wel een uurtje eerder uit bed. Een wedstrijd die voor beide middenmoters geen belangrijke gevolgen zou hebben. Promotie en degradatie waren namelijk al lang uit het oog.

Voor sommigen onder ons zou dit voorlopig de laatste nationale wedstrijd zijn onder de naam van SNA. Voor dezen kon het einde van het seizoen dan ook niet snel genoeg komen. We waren een team waar aan het begin van het toernooi zoveel verwacht werd. Maar als de motor dan bij sommige spelers toch niet goed draait worden er essentiële punten gemist. Het opvullen van het eerste met onze spelers hielp ons daarin niet mee en hier werd ook menigeen aanbod in afgewezen, wat op zijn beurt weer de nodige kopzorgen voor coach Wijker gaf. Toch waren we dit keer nagenoeg op bijna volle sterkte aangekomen voor een mooie slotwedstrijd. Het team van 020 was echter vrij taai.

Onze Timo maakt met vallen en opstaan dit seizoen af en keert misschien niet meer terug. Hij sloot dit seizoen in ieder geval sterk af door de sterke Marco de Koning te verschalken. Na een bijzonder curieuze opening aan de kant van de Koning, kwam Timo na het hakken van zijn tegenstanders Hoogland aanval in een stand die ideaal leek voor een podkova. Maar zoals velen van jullie weten is een podkova kloppend krijgen geen simpele taak. Daarom besloot Timo een aanval over links te starten die hem uiteindelijk de winst zou brengen.

Jan Groeneweg mocht het opnemen tegen de topscoorder van 020’s tweede, Wiebo Drost. Met veel centrumoverwicht moest Jan het een en ander wel toelaten. Dit leidde tot een spannende slotfase met ingewikkelde slagprincipes. Drost doorzag het allemaal en zegevierde over Jan.

De andere Jan speelde ook nog een spannende partij tegen Kenny Kroon. Hierin werd agressief geopend door met 35-30 door onze Jan. De wederzijdse flankaanval die hieruit kwam was niet in Jan’s voordeel en hij moest dan ook afwikkelen naar de rand. Jan had naar mijn inziens de iets mindere stand, maar nog wel goed te verdedigen. Remise was het resultaat.

Ons geheime wapen was ook meegereisd in de vorm van Arnoud Rood. Rood moest nog even met Coen discussiëren over wie op bord 10 mocht, maar dat bord ging toch echt naar Rood. Rood speelde hier een degelijke partij. Hij moest op het eind nog even scherp zijn, maar sleepte wel een punt binnen.

In mijn ooghoek zag ik de snel spelende Exuperry het schip ingaan tegen John Stins. Stins wees terecht een remiseaanbod af, want hij stond immers veel makkelijker. Exuperry had gelukkig de tempo’s mee en Stins kon het niet bolwerken. Een puntje voor Exuperry.

Ikzelf deed mijn uiterste best tegen Paul Lohuis, maar zoals zo vaak dit seizoen was dit niet genoeg. De centrumomsingeling en daarna de voorpost op 23 brachten beide geen doorslaggevend voordeel. De 4 om 3 die overbleef was potremise. Op de onderste borden bleef het dus goed in evenwicht.

Een onverwacht resultaat kregen we wel uit de wedstrijd tussen Theo en Gerrit Tigchelaar. In de eeuwenoude Tesselaar opening besloot Tigchelaar een aanval te nemen waarna Theo een omsingeling startte. De flankaanval hield geen stand en Theo switchte naar een centrumomsingeling.

Deze zag er erg veelbelovend uit, maar Theo miste een belangrijke combinatieve wending. Deze gaf beiden een dam, maar de stand die overbleef was wat makkelijker voor Tigchelaar. Het spel met twee dammen en overige schijven bracht Theo er niet goed vanaf en hij moest dan ook zijn punten inleveren.

Coen verloor zijn partij van Lucien Leerdam die behoorlijk gas gaf. Coen was waarschijnlijk afgeleid door de familie die Leerdam had meegenomen. Hij wist het geweld van Leerdam niet te pareren en na een doorbraak was het dan ook gedaan voor Coen.

Het was een turbulent seizoen met onder andere onze Afrikaanse tovenaar Losseni Savane. Dit aanwinst voor onze club heeft veel mooie dingen laten zien en zo ook deze wedstrijd stonden we nagelbijtend langs de lijn. Losseni stond volgens velen na 20 zetten al straal verloren, maar wist tot ieders verbazing beheerst 2 punten te pakken. Was het een fout van Hans van den Heuvel of was het allemaal een deel van Losseni’s plan? We laten het in het midden. Een ding is zeker met een score van +4 is Losseni onze absolute topscoorder geworden. Chapeau!

Dave speelde een sterke partij tegen de kopman van de Amsterdammers Jan Pieter Drost. In het wederzijdse flankspel wist Dave uiteraard vaak de beste zet te vinden. Dave streeft namelijk erg vaak op dit speltype af. Tegen Drost kwam Dave zelfs zo goed te staan dat ik al naar de analyseruimte was gelopen en mededeelde dat het 10-10 zou worden. Maar zoals Dave misschien al gezien had, kwam hij millimeters te kort voor de winst. Vol ongeloof woonde ik de analyse bij, waar de offervarianten toch vaak remise liepen. Toch een uitstekende partij Dave!

Een zure 11-9 nederlaag om het al niet al te beste seizoen mee af te sluiten. Volgend seizoen zal er veel gaan veranderen op de club. Het eerste zal degraderen naar de hoofdklasse, wat misschien maar beter is ook. We zullen moeten reorganiseren met de mensen die overblijven en nieuwe doelen moeten stellen. Op naar een nieuw damjaar!

IMG 20170218 130647 2

Kijk voor alle gemaakte foto's op deze link >> https://goo.gl/photos/veWfT6kMPQ9jUgpPA