Team Afrika opgeheven

Stand

Speelschema

VST 3 vs SNA 2

Zaterdagochtend om kwart over tien vertrok het tweede team van SNA richting Schiedam om te vechten tegen het derde team van VST voor de Nederlanders. Naar schijn is Schiedam de vijand nummer uno van Nederland. Dus willen we in genade van Nederland blijven, moeten we de overwinning thuis meenemen. Volgens een bron sterven in Nederland ruime 21.000 mensen door alcohol, de het exportproduct van Schiedam. Onderweg zei Sierd nogal dat Schiedam er mooier uitziet dan Rotterdam. Rotterdam is door de duisters gebombardeerd en Schiedam niet, is de verklaring. Daarom vind je mooie gebouwen in Schiedam. Een ander mogelijke reden die Sierd noemde, is dat Sierd jaloers is op de mooiste club van Nederland. Feyenoord!!! Wij zijn vergeten te vragen of hij weet hoe vaak zijn vaderlandse club heeft gewonnen van Feyenoord. Dat zal zeker niet vaak zijn gebeurd, dus kom aanstaande donderdag op de clubavond om dat te weten. Schiedam blijft een favoriete stad van Frans. De beste jenever wordt daar gebrouwd.

Het bovenste verhaal verklaart een hoop dingen, maar een feit is dat Frans Als eerste het schip inging tegen een tegenstander met bijna 300 ratingspunt meer. Na afloop heeft Frans niet verklaard of zijn verlies kwam door de angst om voor altijd in Schiedam te blijven of dat hij onophoudelijk aan jenever dacht. Hij verloor twee schijven en dan weet je dat de partij al verlopen is. Wij houden u op de hoogte zodra wij meer weten.

Niet ver later volgde Exupery. Want ja, Afrikanen gaan ook efficiënter om met de tijd. Het goede nieuws is dat de tegenstander van Exupery een sterk speel tegen kreeg, maar Exupery week halfweg het speel waardoor de tegenstander de lucht kreeg en ontsnapte. Het is wederom een teleurstellende dag voor Exupery, maar dit is al de tweede keer dit seizoen. Er moet ook gezegd worden dat hij de laatste twee wedstrijden sterke tegenstanders treft. Met zijn middenspel kan hij ze zeker aan, maar hij moet in zichzelf gaan geloven en minder twijfelen.

Als derde beruste Bertus in remise. Hij had een beetje gehoopt op een doorbraak aan de linkervleugel van zijn tegenstander, maar zijn tegenstander was niet van gisteren. Dus het werd 3-1. Na derde remise van Bertus kwam natuurlijk een einde aan de vierde partij. Bryan speelde een uitstekende wedstrijd tegen tegenstander met een rating van 1050. Bryan kwam in het middenspel een schijf voor en deze gaf hij niet meer weg. Zijn tegenstander zocht een aantal mogelijkheden om te ontsnappen, desnoods met een offer, maar deze schijven werd geruild en Bryan vervolgde zijn weg naar de dam. Het duurde niet langer meer en zijn tegenstander concludeerde dat het niet anders kon. 5-3. Dit is overigens de eerste keer dat Bryan meedeed met het tweede team in de eerste klasse.

Toen kwam Theo weer met een punt. Theo hand een tegenstander van zijn niveau. In de auto werd nogal gezegd dat Theo graag de aanval zoekt, dus toen wij twee punten achterstonden, dacht ik: hij is momenteel onze hoop om terug te komen. Vuurwerk werd het niet, maar hij bevroor ook niet. Dus het werd 6-4. Inmiddels stond Daan in een winnende positie. Met een aantal offers kon hij een dam halen, maar zijn tegenstander vond het te vroeg. Dus die gaf maar een schijf cadeau weg in ruil voor een uitstel. Maar ja, van uitstel komt een afstel. Dus het werd 6-6.

Sierd speelde op tafel twee tegen de vrouw van Heusden denk ik. Aanvankelijk leek het erop dat Sierd goed stond want hij had deze vrouw in zijn rechterhoek gedwongen en zij had geen noemenswaardige verdediging tegen Sierd. Beetje bij beetje braak zij de muur van Sierd af en kwam ertussenin en Sierd is de beroerdst niet, dus het werd 7-7. Daarna kwam de wedstrijd van Henk tegen een vergelijkbare tegenstander tot een teleurstellende eind. Zijn tegenstander had een dam met vijf schijven en Henk had een dam met 4 of 3 schijven. Gedacht werd dat de wedstrijd remise zou lopen. Zijn tegenstander deed een uitvinding en offerde vier schijven om de dam van Henk te pakken.

Nu moest Henk nog maar alleen de lange lijn overstekken, de remise zou binnen zijn. Later in auto bleek dat Henk geen rijbewijs heeft. In de buitenspiegel kijken of er een fietser zonder licht aankomt, doet hij dus niet. Dat verklaart misschien waarom Henk het gevaar dat zich aandiende niet tijdig onderkende. Zo abrupt verdween het punt in de mist. Er mag wel gezegd wordt dat Henk een goede speel heeft afgeleverd. Helaas werd het dus niet beloond, maar dat is dam. 9-7

Geen paniek zeg ik alvast, er zijn twee wedstrijden nog bezig. Wij hebben een toekomstige computeringenieur als koopman en een gespierde secondant. Als wij niet winnen door de slimheid, dan lukt het vast met vuisten. Zo moeilijk kan het niet zijn denk ik. Wij hebben dus nog een aantal opties. Het liefst gebruik je geen vuisten in den vreemde, dus zij zijn wel verstandig want willen veilig weg uit een gevaarlijke stad als Schiedam. Daar werd de dood gezaaid en wij willen ook geen dood oogsten. Laatst nog gekeken en Frans en Sierd zaten erbij. Van Frans is bekend dat hij een liefhebber van Jenever is, maar uit de verkenning heeft Onze coach Theo niet gezegd dat er een brouwerij in de omgeving is, dus wij zijn gerust. De wet van Murphy die voorschrijft dat als er meer mogelijkheden zijn om iets te doen en een van die mogelijkheid kan in een ramp resulteren, dan is er iemand die het zal doen. Dat gaat ons vast niet gebeuren. Het kan niet dat Sierd zomaar een graafput inloopt omdat er toevallig een oude romeinse kasteel wordt uitgegraven. Voor Frans verwijs ik u naar de verkenning van onze geliefde coach. In zo gevaarlijke stad is het heel belangrijk dat u iedereen in het oog houdt. Eenmaal verdwenen is altijd verdwenen. Ten slotte, ik wil er ook niet alleen blijven. Wees gerust, wij zijn er met verstandige mensen.

Ondertussen had René, onze koopman inmiddels een offer gedaan en hij was de poorten voorbij. Daar stond een dam. Maurice worstelde nog een beetje met zijn tegenstander. Wij keken naar de analyses Frank Teer en Edwin de Jager. Hierdoor wisten we dat Maurice een grote kans had om te winnen want zijn tegenstander moest zeer zeker zijn best doen om een remise te vinden, maar hij is geen computergenie of Sijbrands die bij de aanvang van een partij weet hoe het eindigt en/of allerlei varianten bedenkt waarbij u in slaap valt voordat hij klaar is met zijn analyse. Ik bedoel niet dat zij saai zijn, maar zij zijn voor een gemiddelde dammer niet te volgen en als je het toch wil begrijpen, dan doe je er verstandig om een paar nachtjes te slapen. Dus, geen angst.

Op de tafel van René was het niet meer spannend want hij is toch te slim. Zijn tegenstander probeerde nog tegen te stribbelen, mar daar krijgt u René niet gek mee. Zoals rustig hij is, zo kalm werden de twee punten binnen gehaald. 9-9. Op bord 2 bij Maurice was het nog spannender. Maurice en zijn tegenstander haalden de dam. Maurice had nog 5 of 6 schijven naast een dam en zijn tegenstander had op gegevens moment 3 schijven en een dam. Na een offer hielde hij twee schijven over, maar Maurice’s schijven stonden niet vast. Met een beetje angst zaaien en wat bluffen was het misschien mogelijk dat Maurice zich liet gaan. Gelukkig voor ons, Maurice had zijn mogelijkheden getaxeerd en liet zich niet gek maken. Uiteindelijk fietste hij de overwinning naar onze kant.

Heel Nederland kan gerust gaan slapen. De vijand nummer uno, hebben we verslagen. Al ging het niet gemakkelijk. Dus als team hebben we gewonnen, aldus Frans en daar draait om. Als een liefhebber van oorlogsdocumentaires kan ik u de conclusie meegeven dat bij iedere overwinning er offers moeten gebracht worden. René doet het met schijven, maar soms zijn er verliezers zoals Exupery, Frans en Henk. Die verliezers zijn nodig. Wij nemen ze mee terug en als eveneens de overwinaars zullen we ze prijzen om hun moed. Op naar de volgende slag.

thumbnail 20171028 163657

thumbnail 20171028 133020

thumbnail 20171028 132943