Coach: Bertus Groot

Groot verdwaald

In het provinciale Hoofdklasse team wordt er naarstig gezaagd aan de stoelpoten van coach Bertus Groot. Het seizoen begon al niet zo best met een nederlaag tegen HDC Den Helder, maar nu werd er ook nog eens met grote cijfers verloren van OG Den Ilp (7-1).

Waar ligt dit aan? Vorm? Opstelling? Voorbereiding? Of zijn we gewoon niet goed genoeg. "Hey, maar wacht eens even", zegt Sierd als bezorgd, "als we degraderen naar de Eerste Klasse, dan mogen een paar spelers niet eens meedoen, omdat ze een te hoge rating hebben". Bertus trok wit weg op de terugweg en beloofde herstel. "De komende wedstrijden broed ik op een plan en dan zullen we zegevieren. We zullen ons handhaven! Zo, ik heb gezegd". Het werd stil in de auto en toen kwam er een daverend applaus, want zoveel overtuigingskracht geeft de burger moed.

Dan de wedstrijd zelf. Tsja, het is altijd gezellig in Den Ilp. Een pittoresk dorpje ergens onder de rook van Amsterdam. Leuke speelzaal met Flikken Maastricht op de achtergrond. Een bar met lekker bier en een zaaltje vol met dammers.

IMG 0144

Bertus wist dat hij de laatste weken niet echt de te kloppen man is.  Ik heb begrepen van Georgiev dat hij de partijen van Bertus altijd naspeelt op zoek naar nieuwe varianten. Zeker de laatste weken heb ik hem met een hotline op de hoogte gehouden van de strijdwijze van Bertus. Dit houdt ondermeer in dat ik alle oude notatieboekjes van Bertus bij Ali heb opgehaald, ingescand en doorgestuurd. U zult misschien recentelijk de wedstrijd van Georgiev tegen Shaibakov hebben gezien. Klik hier om deze nog eens na te spelen. Deze partij was geinspireerd door een partij van Bertus in de Dorper Competitie van een paar jaar terug. Ik weet dat in de komende dagen in de match tegen Ndjofang een paar vernieuwingen uit de speelstijl van Groot zullen worden geintroduceerd. Dit kan overigens ook van Ndjofang komen, want die stuurt de laatste weken wat vrienden (Ba, Sekongo, ...) van hem naar onze onderlinge en komt af en toe zelf ook om vooral wat tactieken van Groot op te nemen. Maar de laatste weken is Bertus de weg een beetje kwijt op het bord.  "Ik ben zoekende", zegt Bertus dan. En dat was vanavond niet minder tegen een zeer sterk dammende Bart van Geel op bord 4. Beiden kregen klassiek op het bord en Bart speelde in een stand een wat zwakkere zet 2-7 en hier ging Bertus vol op in. Maar - zoals wel vaker - met zoveel passie dat hij de instructies van zijn teammaten op de heenweg in de auto geheel vergeten was. "Bertus, speel rustig en ruil wat naar voren, wat naar achteren. Houd je aan de theorie!". Maar welke dan? U raardt het al. Bertus verloor, alhoewel hij in de analyse achteraf natuurlijk wel gewonnen stond.

Die andere Groot (Frans) moest tegen het megatalent Dirk Vet op bord 3. Ook een klassiek met veel tactische dreigingen (type zetjes zoals Coup Royal e.d.). Er ontspon zich een ware krachtstrijd en een mooi moment in de wedstrijd was de doorstoot van Dirk naar het kerkhof. Het leek of Frans er op kon lopen, maar Dirk had een hele fraaie combinatie voorbereid, die dodelijk leek. Frans ruilde de schijf op het kerkhof dus maar weg en verloor even later alsnog door een doorbraakcombinatie van Dirk. Had Frans wel op die schijf gelopen en had Dirk wel die combinatie die had voorbereid genomen zou blijken dat Frans hier als winnaar uit zou komen, omdat Dirk halverwege de combinatie geen goede tempozet had. Tsja, dat is dammen.

Sierd van Randen trof op bord 1 Hans Vermeulen. Altijd lastig, maar de laatste paar wedstrijden werd het altijd remise. Maar de statistieken zeggen ook niet alles. Sierd speelde echt een hele sterke partij en leek optisch ook wat voordeel te hebben, vooral omdat hij een mooie voorpost kon innemen. Maar schijn bediregt en langzaam maar zeker werd de stand dunner en werd Sierd wat teruggedrukt. Er kwam een soort oppositie eindspel op het bord dat alleen kon worden doorbroken met offertjes en dat kostte Sierd de kop. We stonden ondertussen 6-0 achter.

Op bord 2 trof ondergetekende de sterk Rob Pennekamp; de sterkste tegenstander. De beste strategie: er vol in. En dat deden we allebei. We kwamen in een variant die redelijk theoretisch leek en vol zat met mooie wendingen. Zelf ben ik wel een beetje trots op mijn ontsnappingscombinatie (speel de partij maar na). In het eindspel moest ik nog ontzettend oppassen om niet op oppositie te verliezen, maar ik nam precies de juiste weg en ben tevreden met de remise. De eer was gered met een eindstand 7-1.

We zullen zien wat Bertus van plan is...

OG Den Ilp   -    SNA 2

Hans Vermeulen (1155)  -  Sierd van Randen (974)    2 - 0 3