Coach: Jan Algra

Stand

Speelschema

Diemen wederom verslagen

In navolging van de enorm spannende wedstrijd in de Nationale Competitie tussen SNA 4 en DDV van afgelopen zaterdag, waren nu de mannen van Jan Algra aan de beurt om de provinciale Eerste Klasse wederom tegen DDV aan te treden. Het team met een grote schare fans weggetrokken van onder de rook van Amsterdam was duidelijk: we komen om te winnen. Gelukkig was Jan hierop voorbereid, want hij had een geheime opstelling...

IMG 0480

Op bord 1 trof ondergetekende een sterk spelende Ramkisoen. Ramon had al wat tips van Roep gekregen: 'Niet te snel spelen en op het einde trapt hij nog wel eens in een zetje..' Dat was ik vandaag dus niet van plan. Ik wilde een keer snel winnen, zodat ik niet weer een blunder maak. Mijn tegenstander werkte gestaag mee aan mijn mooie opbouw. Het werd een principiele flankaanval waarbij of zwart (Ramon) schijf 24 zou winnen of ik (wit) schijf 23. Net op het moment dat ik inderdaad zou slagen in mijn plan, probeerde Ramon mij nog te verrassen met een soort 'combinatie om het hoekje', maar die had ik zien aankomen en ik wist dat ik ook anders kon slaan. Mijn tegenstander verraade zich door zenuwachtig te wachten op 'mijn fout'. Die maakte ik ook en prompt stond ik 3 schijven voor en won snel.

Exupery was ontketend. Tegen Frits Stoelwinder, die afgelopen zaterdag door Niels Breuker nog zo mooi op remise werd gehouden, moest gewonnen worden. Hij koos voor een voor zijn doen rustige opbouw, klassiek en hij greep plots de kans om de lange vleugel van Frits lam te leggen door een opsluiting die later dodelijk bleek. Het simpele basisprincipe 'opsluiten aan de ene kant, dammen aan de andere' bleek ook hier weer opgeld te doen. Met rustig spel werden de mogelijkheden voor Frits steeds schaarser totdat hij wel een noodgreep moest doen om te ontsnappen en Exupery hierna makkelijk de schijven kon gaan ophalen. Na afloop vroeg ik aan Frits of hij nog steeds veel oefende. 'Nee joh, ik ben al 75 en ik moets vroeger van mijn vader altijd verplicht oefenen. Kwam ik om 10:00 's avonds thuis, dan nog moesten er 5 partijtjes gedamd worden. Dat was niet leuk en dan gaat de lol er vanaf. Nu schuif ik op mijn oude dag wel lekker voor de lol en dan weet je, soms win je en soms leer je.' En dat is een mooie filisofie! 

Jan Algra beukte op volle kracht als een volgeladen containerschip dwars door de golven en de verdediging van Miro Alberto. Hij kwam op dam, Miro ook, maar Jan had even wat schijven meer en rondde het professioneel af door alles weg te geven en te eindigen in een 1 tegen 1 oppositie. Een succesvol coach waardig.

IMG 0481

Kevin had het tegen Gerrit van der Werff niet makkelijk. Gerrit had liever tegen mij gedamd, want daar had hij van gewonnen (ook weer door een blunder van mij met een schijf voorsprong, maar goed). Het werd een raszuivere klassieke partij waarbij het letterlijk en figuurlijk op je tellen passen was. Sluwe Coup Phillipe's en Royals loerden om een hoekje. Na wat gesteggel en geruil bleef een dun standje over en Gerrit bood remise aan. Kevin merkte echter terecht op dat er nog geen 40 zetten gespeeld waren en dat er dus wel doorgespeeld moest worden. Met een paar ferme krachtzetten leek hij Gerrit in het eindspel toch nog te overrompelen, maar die wist met een laatste offer nog net op tijd de damlijn te halen en in een 1-om-3 eindspel besloten beiden dat remise ook mooi was.

'We zien jullie volgend jaar! Bij ons!', riep Nico Kruiijswijk toen hij de speelzaal verliet. Ik denk dat we de borst moeten gaan natmaken...

     SNA 3   -    DDV 3   7 - 1
   Maarten van Leenen (948) -  Ramon Ramkisoen  2 - 0  1    
   Kevin van Langen (729) -  Gerrit van der Werff (762) 1 - 1  4    
   Jan Algra (753) -  Miro Alberto (701) 2 - 0  3    
   Exuperry Mwenedata (822) -  Frits Stoelwinder (719) 2 - 0  2  

IMG 0482

Frans miste net de winst tegen Jurre...

IMG 0483

Remise en uren analyse was het gevolg van de bekerwedstrijd tussen Mitchel en Guido.